Τα αίτια που οδήγησαν την Ελλάδα στη χρεοκοπία επιχειρεί να εντοπίσει η γαλλική εφημερίδα Le Monde, που υποστηρίζει ότι...
η είσοδος της χώρας μας στο ευρώ επιδείνωσε την κατάσταση.
«Το υπέρογκο χρέος της Ελλάδας είναι αποτέλεσμα τόσο της κακοδιαχείρισης των κυβερνήσεων όσο και της αποβιομηχάνισης και των συνεπειών της που επιταχύνθηκαν από την είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη» αναφέρει η εφημερίδα.
Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται απόψεις οικονομολόγων, που αναδεικνύουν κυρίως την πορεία της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία δέκα χρόνια, που η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης.
Ο επικεφαλής οικονομικός αναλυτής της Natixis, Πατρίκ Αρτούςυποστηρίζει ότι η μισθολογική σύγκλιση Ελλάδας και Γερμανίας, που επιχειρήθηκε την τελευταία δεκαετία προκλήθηκε λόγω κεκτημένης ταχύτητας, που ωστόσο δεν είχε αντίκρισμα σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας των δύο οικονομιών.
Η αύξηση του μισθολογικού κόστους στην Ελλάδα υπήρξε αρνητικός παράγοντας για την ανάπτυξη, επισημαίνει ο οικονομολόγος της UBS Πολ Ντόνοβαν.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σκληρό και ακριβό ευρώ στέρησε από την Ελλάδα το πλεονέκτημα της φθηνής οικονομίας, ενώ τα επόμενα χρόνια, οι επενδύσεις συρρικνώθηκαν και ο τουρισμός μειώθηκε αισθητά.
Οι εξαγωγές επιβραδύνθηκαν έτι περαιτέρω, σε αντίθεση με την Τουρκία, που κέρδισε την ελληνική πελατεία.
Βέβαια, δεν είναι μόνο το ευρώ που οφείλεται για τα δεινά της Ελλάδος. Η κακή διαχείριση των οικονομικών και η παραοικονομία, διόγκωσαν το πρόβλημα και εκτίναξαν το επίπεδο του ελληνικού χρέους.
«Ελάχιστοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι τα βάσανα των Ελλήνων αρκούν για να σβηστεί το χρέος της χώρας» καταλήγει η εφημερίδα