Ενημέρωση για κάθε ενδιαφέρον ή σοβαρό θέμα, 24ώρες το 24ώρο, 7ημέρες την εβδομάδα. Συντονιστείτε μαζί μας!

rss rss
rss rss

Εσείς πρέπει να κάνετε τεστ PSA; Η απάντηση δεν είναι απλή, καθώς η πιο δημοφιλής εξέταση που κάνουν οι άνδρες προβληματίζει τους επιστήμονες και γίνεται κατά καιρούς αντικείμενο έρευνας. Για άλλη μία φορά, τα αποτελέσματα μεγάλης κλίμακας μελετών εγείρουν ερωτήματα για τις ωφέλειες αλλά και τα μειονεκτήματα της εξέτασης αυτής....
Συγκεντρώσαμε τα πιο σημαντικά στοιχεία των ερευνών και ζητήσαμε τη βοήθεια έγκριτων ειδικών για να ξεκαθαρίσουμε κάπως το τοπίο. Απόλυτες απαντήσεις, πάντως, σε αυτό το θέμα προς το παρόν φαίνεται να μην υπάρχουν. Υπάρχουν, όμως, χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές.


Το χρονικό των ερευνών
Λίγο καιρό πριν, η εφημερίδα «New York Times» προκάλεσε αναστάτωση στους άνδρες αναγνώστες της όταν έγραψε ότι το τεστ PSA σώζει κάποιες ζωές, αλλά οδηγεί μεγάλο αριθμό ανδρών σε επισφαλείς και μη απαραίτητες θεραπείες. Και το σχόλιο, όμως, του BBC ότι η εξέταση PSA για καρκίνο του προστάτη ίσως να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό προκάλεσε αντιδράσεις. Όλα αυτά προέκυψαν με αφορμή τα αποτελέσματα κυρίως δύο μεγάλων μελετών -μία στην Ευρώπη και μία στις ΗΠΑ-, που κατέληξαν μάλιστα σε αντικρουόμενα συμπεράσματα και δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση «New England Journal of Medicine».
Οι δύο έρευνες Στη μία συμμετείχαν 182.000 άνδρες από 7 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ στην άλλη, που πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, το δείγμα έφτασε τους 77.000 άνδρες από 10 ιατρικά κέντρα της χώρας. Και στις δύο μελέτες οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες. Στη μία ομάδα είχαμε άνδρες που υποβάλλονταν σε έλεγχο μέτρησης του PSA, ενώ στην άλλη όχι. Στη συνέχεια, οι ερευνητές παρακολούθησαν την εξέλιξη της υγείας και των δύο ομάδων επί 10 περίπου χρόνια, ενώ μετρούσαν και τους θανάτους από καρκίνο του προστάτη.
Τα αποτελέσματα • Τα στοιχεία της ευρωπαϊκής μελέτης έδειξαν ότι η εξέταση συνδεόταν με μείωση του δείκτη θνητότητας από καρκίνο του προστάτη κατά 20% στην ομάδα που εξεταζόταν. Tαυτόχρονα, όμως, παρατηρήθηκαν και υψηλά ποσοστά υπερδιάγνωσης και υπερθεραπείας. • Από την άλλη, στην αμερικανική μελέτη, οι ερευνητές δεν παρατήρησαν μείωση των θανάτων από καρκίνο του προστάτη στους περισσότερους από τους άνδρες που παρακολουθούνταν επί 10 χρόνια. Και οι δύο μελέτες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 5 χρόνια.

Ο προστατικός δείκτης PSA μπορεί να αυξηθεί και όταν δεν υπάρχει κακοήθεια

Το παιχνίδι των πιθανοτήτων
Σύμφωνα με το δρ. Πίτερ Μπαχ, παθολόγο, επιδημιολόγο στο Κέντρο Καρκίνου «Memorial Sloan-Kettering», ένας τρόπος να ερμηνεύσουμε τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής είναι ο εξής: Υποθέτουμε ότι κάποιος κάνει το PSA σήμερα και αυτό τον οδηγεί σε βιοψία η οποία αποκαλύπτει ότι έχει καρκίνο του προστάτη. Υποβάλλεται, λοιπόν, σε θεραπεία, αλλά τότε υπάρχει μόνο 1 πιθανότητα στις 50 σε 10 χρόνια να γλιτώσει το θάνατο από καρκίνο ο οποίος αλλιώς θα τον σκότωνε και 49 πιθανότητες στις 50 να έχει υποβληθεί σε θεραπεία χωρίς να χρειάζεται, για έναν καρκίνο που δεν θα του απειλούσε ποτέ τη ζωή. Και εδώ πρέπει να προσθέσουμε ότι όλες οι διαθέσιμες θεραπευτικές λύσεις (χειρουργείο, ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία ή ορμονοθεραπεία) μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες (π.χ. ακράτεια ή/και ανικανότητα), περίπου στο 30% των ασθενών.

Πηγή : vita.gr

Συνολικές προβολές σελίδας



Επικοινωνήστε μαζί μας : troikanoi@gmail.com
Troikanoi.gr
Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com