Ενημέρωση για κάθε ενδιαφέρον ή σοβαρό θέμα, 24ώρες το 24ώρο, 7ημέρες την εβδομάδα. Συντονιστείτε μαζί μας!

rss rss
rss rss


Σαφές μήνυμα για επείγουσα αντιμετώπιση των «ανισορροπιών» της κυπριακής οικονομίας απευθύνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς τη Λευκωσία.


Σε διαφορετική περίπτωση, οι ανισορροπίες θα καταστούν υπερβολικές, μια εξέλιξη που θα βάλει την Κυπριακή Δημοκρατία σε περιπέτειες, με επίκεντρο την υποχρέωση της Λευκωσίας να υποβάλει ειδικό σχέδιο δράσης (action plan), με ξεκάθαρο οδικό χάρτη και χρονοδιάγραμμα λήψης μέτρων.

Ο εκπρόσωπος του αντιπροέδρου της Κομισιόν Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, ανέφερε, σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ότι «η Κύπρος οφείλει να αναλάβει δράση» προς υλοποίηση των εφτά συστάσεων των Βρυξελλών.

Η προειδοποίηση έρχεται σε μια φάση κατά την οποία η κυπριακή κυβέρνηση δέχεται έντονη κριτική για την αναβλητικότητά της να προχωρήσει σε μέτρα και ο πρόεδρος Χριστόφιας υποστηρίζει ότι «δεν χάθηκε ο κόσμος εάν από το 2,5% το δημοσιονομικό έλλειμμα ανέβει στο 3%».

Μια δέσμευση που δόθηκε στις Βρυξέλλες από τον τέως υπουργό των Οικονομικών Κίκη Καζαμία, που δέχθηκε την προεδρική αμφισβήτηση στη διάρκεια της προχθεσινής συνέντευξης τύπου για την εσωτερική διακυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος του αντιπροέδρου της Κομισιόν εξήγησε ότι η κατεπείγουσα ανάγκη για μέτρα στην περίπτωση της Κύπρου έχει τριπλή αφετηρία:

1. «Το εύρος και το πεδίο των ανισορροπιών που διαπιστώθηκαν στην Κύπρο, όπως επίσης και οι ενδεχόμενες αρνητικές δευτερογενείς συνέπειες σε άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης, δημιουργούν την ανάγκη για μια συνολική ρύθμιση και μια αποφασιστική πολιτική δράση σε σταθερή βάση, επειγόντως», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη λήψη πρόσθετων μέτρων προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα της κυπριακής οικονομίας στο 2,5% ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2012.

2. «Τη βαριά έκθεση» του κυπριακού τραπεζικού τομέα στην ελληνική οικονομία και στο χρηματοπιστωτικό τομέα, που, όπως ανέφερε, «έχουν αξιοσημείωτη επίδραση στην κυπριακή οικονομία».
Υπό το φως αυτών των δεδομένων, «η ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών πρέπει να τύχει στενής παρακολούθησης».

3. «Το μεγάλο ύψος του συσσωρευμένου χρέους του ιδιωτικού τομέα έχει επίσης αναγνωριστεί ως πηγή ανησυχίας».
Επιπλέον, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι ο βαθμός χρέωσης των νοικοκυριών στην Κύπρο είναι από τους υψηλότερους στην ΕΕ, κυρίως λόγω δανείων που χορηγήθηκαν για στεγαστικούς σκοπούς.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου στους Financial Times

Όλο και πιο πιθανή είναι η προσφυγή της Κύπρου στην ΕΕ προκειμένου να ζητήσει βοήθεια ώστε να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις τις ελληνικής κρίσης στο τραπεζικό της σύστημα, σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή της κεντρικής της τράπεζας στους Financial Times.

Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα, ο Πανίκος Δημητριάδης αναγνωρίζει ότι η προθεσμία στο τέλος του μήνα για την ανεύρεση 1,8 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση της Cyprus Popular Bank, του δεύτερου μεγαλύτερου τραπεζικού οργανισμού της χώρας, η προσφυγή στην ΕΕ γίνεται όλο και πιο πιθανή. Η χώρα, δήλωσε ο κ. Δημητριάδης, βρίσκεται σε μία κρίσιμη στιγμή.

Επίσης, και ο πρόεδρος της Popular Bank, Μιχάλης Σαρρής, δήλωσε ότι η χώρα δεν έχει πολλές εναλλακτικές. Όπως τόνισε στους FT, «είναι δύσκολο να δούμε από πού θα έρθει η ανακεφαλαιοποίηση εάν όχι από την Ευρώπη», προσθέτοντας ότι «η διάθεση για δάνεια προς την Κύπρο έχει στερέψει εδώ και μήνες».

Ο κ. Δημητριάδης δήλωσε ότι ακόμα είναι πιθανό να βρεθεί άλλη πηγή χρηματοδότησης για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, όπως ο ιδιωτικός τομέας ή κάποια άλλη χώρα.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας δεσμεύτηκε την Παρασκευή ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα εις βάρος των εργαζομένων όσο παραμένει στην εξουσία, ενώ πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει την προσφυγή της Κύπρου στην ΕΕ.

Συνολικές προβολές σελίδας



Επικοινωνήστε μαζί μας : troikanoi@gmail.com
Troikanoi.gr
Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com