Ενημέρωση για κάθε ενδιαφέρον ή σοβαρό θέμα, 24ώρες το 24ώρο, 7ημέρες την εβδομάδα. Συντονιστείτε μαζί μας!

rss rss
rss rss


Κλιμακώνουν τις «επιθέσεις» τους κατά της Ελλάδας κορυφαία στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία.



Με πρώτο τον Γερμανό Αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος, σε νέα του συνέντευξή του αυτή τη φορά στη Γερμανική Ραδιοφωνία υποστηρίζει πως όσοι υλοποιούν επιτυχώς τις μεταρρυθμίσεις, μπορούν να βασίζονται 100% στην αλληλεγγύη της Γερμανίας, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν μπορούν να γίνουν εκπτώσεις στις μεταρρυθμίσεις». Παράλληλα, για μια ακόμη φορά έκανε λόγο για «καμία παροχή χωρίς αντιπαροχή».

Ο κ.Ρέσλερ επανήλθε στις πρόσφατες δηλώσεις του για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και εξήγησε ότι, εάν η Ελλάδα δεν λάβει νέα χρηματοδότηση επειδή η έκθεση της Τρόικας θα δείχνει ότι δεν υλοποιήθηκαν οι μεταρρυθμίσεις, κινδυνεύει με αδυναμία πληρωμών. «Και τότε θα ξεκινήσει στην ίδια την Ελλάδα συζήτηση. Επιμένω ότι αυτή η συζήτηση θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει στο να συμπεράνουν οι ίδιοι ότι μια έξοδος θα ήταν σοφότερη. Την απόφαση θα πρέπει η Ελλάδα να την πάρει η ίδια. Εγώ κατέστησα απλώς για εμάς σαφές ότι μια έξοδός της από την Ευρωζώνη έχει πάψει να τρομάζει - πολλούς ειδικούς, την FDP και εμένα» σημείωσε και απέρριψε τον ισχυρισμό ότι τα κόμματα που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα, λέγοντας ότι όλοι περιμένουν την έκθεση της Τρόικας.

Ο ίδιος πάντως δήλωσε για μια ακόμη φορά «σκεπτικός» σε ό,τι αφορά το «εάν η Ελλάδα θα έχει εφαρμόσει τους συμφωνηθέντες όρους μεταρρυθμίσεων», διότι, όπως είπε, η εμπειρία την οποία είχε ως υπουργός Οικονομίας μάλλον είναι μάλλον απογοητευτική. Αναφέρθηκε μάλιστα στις μεταρρυθμίσεις οι οποίες αφορούν το φορολογικό σύστημα, οι οποίες επισήμανε ότι δεν προχωρούν, όπως δεν προχωρούν, σύμφωνα με τον ίδιο και οι ιδιωτικοποιήσεις. «Εγώ έκανα μόνο σαφές ότι εάν η έκθεση φέρει ένα τέτοιο αποτέλεσμα, τότε για μας ένα είναι ξεκάθαρο: καμμία παροχή χωρίς αντιπαροχή. Δεν μπορούν να υπάρξουν εκπτώσεις στις μεταρρυθμίσεις και αυτό θα σημαίνει, καμμία περαιτέρω χρηματοδότηση, εάν οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν υλοποιηθεί» πρόσθεσε.

Ο κ. Ρέσλερ δεν συμμερίζεται δε την άποψη όσων προβλέπουν επίδραση ντόμινο στην Ευρωζώνη από μια πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας, επικαλούμενος τους μηχανισμούς διάσωσης και σταθεροποίησης που έχουν στο μεταξύ δημιουργηθεί, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόοδο που έχουν σημειώσει οι άλλες χώρες με προβλήματα.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), Μίχαελ Φουκς, σε συνέντευξή του στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό «WirtschaftsWoche», το οποίο θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα. Ο ίδιος «δίνει» και τον τίτλο της συνέντευξης: «Η Ελλάδα δεν σώζεται, είναι απλά Μαθηματικά» …

Προσθέτει δε ότι η ελληνική διοίκηση «ούτε έχει τη βούληση ούτε είναι σε θέση να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις - ακόμη και εάν η ελληνική κυβέρνηση αποφάσιζε το οτιδήποτε», καταλήγοντας στην εκτίμηση ότι δεν επιτρέπεται να υπάρξει «φρέσκο χρήμα» για την κυβέρνηση στην Αθήνα.

Παρατήρησε μάλιστα ότι η αντίσταση προς περαιτέρω οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα στο γερμανικό Κοινοβούλιο αυξήθηκε από ψηφοφορία σε ψηφοφορία.

Στο ίδιο περιοδικό μίλησε και οικονομικός εμπειρογνώμονας των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP), Χέρμαν Ότο Σολμς, ο οποίος δεν θεωρεί πιθανή μια «πλειοψηφία» στη γερμανική Βουλή για ένα τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι «εάν η εκτίμηση της τρόικας δεν είναι απολύτως θετική και η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις, τις οποίες η ίδια ανέλαβε, δεν μπορεί να υπάρξουν περαιτέρω πληρωμές».

Σε αντίθετη περίπτωση, ο κ. Σολμς δεν βλέπει άλλη πιθανότητα από το «να εγκαταλείψει η Ελλάδα την Ευρωζώνη και να εισαγάγει ένα δικό της νόμισμα, ώστε να ανακτήσει, μέσω μιας γρήγορης υποτίμησης, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας».

Την ίδια ώρα και κορυφαίοι Γερμανοί οικονομολόγοι τάσσονται κατά των περαιτέρω πληρωμών προς τη χώρα, με τον επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo να προτείνει τη χορήγηση εγγυήσεων προς το Βερολίνο.

Συγκεκριμένα ο κύριος Χανς-Βέρνερ Ζιν, κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να χορηγεί περαιτέρω βοήθεια σε χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες βρίσκονται σε κρίση, μόνο έναντι εγγυήσεων.

«Η Moody's επιβεβαίωσε το ΑΑΑ της Φινλανδίας, διότι η Φινλανδία ζήτησε να της δοθούν εγγυήσεις για τα δικά της δάνεια διάσωσης. Αυτή είναι η λύση και για τη Γερμανία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζιν .

Συνολικές προβολές σελίδας



Επικοινωνήστε μαζί μας : troikanoi@gmail.com
Troikanoi.gr
Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com