Ενημέρωση για κάθε ενδιαφέρον ή σοβαρό θέμα, 24ώρες το 24ώρο, 7ημέρες την εβδομάδα. Συντονιστείτε μαζί μας!

rss rss
rss rss

Νεκρή ελληνίδα διπλωμάτης στην ΤανζανίαΑκολουθούν μεγάλες κλιματικές αλλαγές

Σε επίπεδα ρεκόρ συρρικνώθηκαν φέτος οι πάγοι της Αρκτικής, καθώς το εμβαδόν τους περιορίστηκε στα 3,41 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή μειώθηκε κατά 50% συγκριτικά με τον μέσο όρο της περιόδου 1979 – 2000, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 4,17 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων τον Αύγουστο του 2007.

Η Αρκτική εδώ και πολλά χρόνια θεωρείται ευαίσθητος δείκτης των κλιματικών αλλαγών.

Οι επιστήμονες που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην περιοχή εκτιμούν ότι η φετινή συρρίκνωση προμηνύει μια μεγάλη αλλαγή.

«Τώρα κινούμαστε σε άγνωστα εδάφη», δήλωσε ο Mark Serreze, διευθυντής του Αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Χιονιού και Πάγου.

«Αν και γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό ότι όσο ο πλανήτης θερμαίνεται, η Αρκτική θα βιώνει πρώτη και σε μεγαλύτερο βαθμό τις αλλαγές, ελάχιστοι από εμάς ήταν προετοιμασμένοι για την ταχύτητα με την οποία θα συνέβαιναν αυτές οι αλλαγές», προσέθεσε ο κ. Serreze.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), η ναυσιπλοΐα και οι γεωτρήσεις αναμένεται να δώσουν τη χαριστική βολή στην Αρκτική.

Οι συγκεκριμένες δραστηριότητες, που έχουν εντατικοποιηθεί λόγω της αύξησης του αριθμού των εταιρειών που δραστηριοποιούνται πλέον στην περιοχή, συνεπάγονται την απελευθέρωση ρυπαντών, όπως η αιθάλη.

Η αιθάλη σκουραίνει τον πάγο, με αποτέλεσμα να απορροφά περισσότερη θερμότητα από τον ήλιο και να επιταχύνεται το λιώσιμο.

Δεδομένου ότι όλο και περισσότερες πετρελαϊκές εταιρείες στρέφονται στην Αρκτική για βιομηχανικές εξορύξεις την ώρα που οι πάγοι έχουν φτάσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, το μέλλον της περιοχής προβλέπεται δυσοίωνο.

Συνολικές προβολές σελίδαςΕπικοινωνήστε μαζί μας : troikanoi@gmail.com
Troikanoi.gr
Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com